Medvedík za päť miliónov

26.12.2008 Celý región

Veru, vyše päť miliónov korún zaplatil zberateľ na aukcii za malého plyšového medvedíka s gombíkom v ušku.
Na prvý pohľad obyčajný macko bol totiž výnimočný, pochádzal z roku 1904 a patril medzi prvých plyšových chlpáčov na svete. Vyrobili ho v dielni dnes už svetoznámej firmy na výrobu plyšových hračiek Steiff. Všetky modely tejto firmy majú už od roku 1904 typický znak - gombík v uchu. Prvým „plyšákom“ s gombíkom však nebol medvedík, ale slon, ktorý pôvodne nebol vôbec myslený ako detská hračka. A jeho zhotoviteľka vtedy iste netušila, že práve začala písať históriu vlastnej fabriky.

Za všetko môže náhoda
Krajčírke Margaréte Steiffovej totiž náhodou pri listovaní v časopise o móde padol zrak na obrázok plsteného sloníka. Ako vankúšik na ihly by to bol dobrý tip na vianočný darček, pomyslela si. Zopár ich ušila a ponúkla svojim zákazníčkam. Bola to, ako sa vraví, trefa do čierneho. Po sloníkoch sa len tak zaprášilo. Najviac sa z nich tešili deti, ktoré v nich objavili úžasnú hračku. O rok si Margaréte prenajala na vianočných trhoch v blízkom meste stánok, kde ponúkala rôzne modely. O plyšové opice, somárikov či žirafy bol opäť obrovský záujem a jej stánok sa vypredal ako prvý. Mladá dievčina musela mať dobrého obchodného ducha, lebo hneď potom sa rozhodla zanechať šitie šiat a venovať sa vo veľkom výrobe plyšových zvieratiek. Nuž a to bol začiatok zrodu slávnej značky Steiff, ale aj začiatok obdivuhodnej cesty ťažko postihnutej ženy za úspechom, bohatstvom a slávou.

Navzdory osudu
Margaréte Steiffová prišla na svet v roku 1848 v malom nemeckom mestečku Gingen. Bola zdravé a milé dieťa, no ako poldruharočnú ju kruto poznačila zákerná choroba. Po detskej obrne zostala na vozíčku a s postihnutými rukami. Napriek svojmu handicapu sa od malička usilovala vyrovnať zdravým deťom. Chcela byť samostatná a tak sa rozhodla naučiť sa šiť. Vyžadovalo to iste veľa driny, prinútiť neposlušné prsty robiť všetky potrebné jemné pohyby. Húževnatosťou a silou vôle to však nakoniec zvládla a stala sa z nej perfektná krajčírka. Aby jej ruky lepšie zvládali jemnú motoriku, denne cvičila hru na citare. Nakoniec vedela hrať tak dobre, že sama mohla dávať hodiny a zarobiť si tak na svoj prvý šijací stroj. V rodičovskom dome si na povale zriadila krajčírsku dielňu, zamestnala niekoľko dievčat a začala šiť spodnú bielizeň a detské oblečenie. Nuž a už o tri roky neskôr, po úspechu malého plyšového slona, sa z nej stala majiteľka fabriky na plyšové hračky.

Dobrá a starostlivá šéfka
Margaréte sa darilo všetko, čo si predsavzala. Dávno jej už nestačila malá dielňa v rodnom dome. Pre stále väčší počet svojich zamestnancov potrebovala čoraz viac priestoru a tak v roku 1903 v Gingene postavila prvú Steiffovu fabriku. Dnes je z malej továrne veľká medzinárodná spoločnosť. Materská továreň je stále v Gingene, kde dáva prácu vyše tisícke ľudí, no ďalšie veľké filiálky má aj v Rakúsku, Portugalsku a Tunisku. Margaréte Steiffová bola nielen schopná manažérka, ale k svojim pracovníkom sa správala nesmierne ľudsky. Vedela o ich rodinných vzťahoch, problémoch a často sa stávalo, že siahla do firemnej pokladnice, aby niektorému z nich pomohla v núdzi. Štedro podporovala aj svojich súrodencov a platila štúdium ich detí. Bola to rozumná žena, myslela pritom nielen na ich dobro, ale aj na blaho firmy. Svojim neteriam a synovcom vybrala také profesie, aby po skončení školy mohli pracovať v jej fabrike.

Narodil sa Teddybär
Po absolvovaní školy umeleckých remesiel takto zamestnala v továrni aj synovca Richarda. Práve on presvedčil svoju tetu, aby začali vyrábať plyšových medveďov. A zabezpečil aj predajcov, jednu americkú obchodnú spoločnosť. Mackovia sa potom
na dlhé roky stali najobľúbenejšou plyšovou hračkou. Prvýkrát ich predviedli na veľtrhu v Lipsku roku 1903. Záujem o nich predčil všetky očakávania. Ešte v tom roku sa ich predalo vyše dvanásť tisíc kusov. V Spojených štátoch dokonca usporiadali tomuto novému miláčikovi detí slávnostný krst. Plyšový medveď dostal meno po americkom prezidentovi Theodorovi Roosveltovi - Teddy. Dnes sa každoročne vyrobí až tristopäťdesiattisíc medvedíkov Teddy so Steiffovým gombíkom. A okrem ešte ďalších iných osemsto modelov, od dvanásť centimetrového mačiatka až po dva a pol metrovú žirafu. Plyšové hračky sa v súčasnosti vyrábajú po celom svete, no vlastniť model značky Steiff, znamená niečo podobné ako mať originál od Valentina. A životný príbeh jej zakladateľky je dodnes obdivuhodným príkladom, ako krehká, postihnutá žena silou vôle dokázala vybudovať a viesť veľký podnik a zabezpečiť tisíce ďalších ľudí.
Moderná žena október 2006
 

Vyberte región